آلتراسیون ، نتهای آلتره ، مدولاسیون
آلتراسیون
نتهای آلتره
مدولاسیون
همراهان عزیز سلام
درک این مطلب نیازمند آگاهی نسبتا زیادی در خصوص تئوری موسیقی و شناخت گامها میباشد
آلتراسیون ، نتهای آلتره Altre
در مسیر تولید موسیقی ، استفاده از نتهایی که جزو گام نیستند نت های آلتره Altre نامیده میشوند
این نتها فالش محسوب نمیشوند ولی باید از آنها به صورت گُذرا استفاده کرد ، در غیر این صورت مطمئنا احساس ناخوشایندی در موزیک بوجود میاورند . در خیلی از ملودی ها بصورت ؛ یک (دو لاچنگ) یا یک (چنگ) آلتره زده میشود و چون کوتاه و گذراست کمتر کسی متوجه میشود. بنابراین در موزیک ما میتوانیم از نتهایی که جزو گام نیستند استفاده کنیم ولی باید جای آنرا بدانیم و زیاده روی نکنیم .
آلتره های زیادی در موزیک ها استفاده می شوند که دوتا از آنها مربوط به مینور ملودیک و هارمونیک است. یک آلتره زمانی اتفاق میافتد که شما درجه ی اول گام مینور رو تبدیل به ماژور کرده باشید که در اینصورت ، نت درجۀ سوم گام ، نیم پرده بالاتر میرود . مثلا در (گام لامینور) ، (دو) تبدیل میشود به دودیز و در ملودی زدن وقتی با درجۀ چهارم و سوم (که نیم پرده بالا رفته) بازی کنیم و ناگهان برگردیم به سمت پایین یک لحجۀ ایرانی پیدا میکند.
یک مثال
در گام (می بمل مینور) که ما ۶ نت بمل داریم و فقط نت (فا) بکار است، در برخی از جاهای موسیقی ، نت (می) که جزو نتهای گام نیست ، چه به صورت ملودی نواخته شود و چه به صورت ضبط وکال باشد ، صدای بدی ندارد.
دلیل
گام همسایه :
به زبان ساده گام همسایه گامی است که کمترین اختلاف نت را با گام اصلی دارد. هر گام مینور یک همسایۀ اصلی و چهار همسایۀ فرعی دارد.
همسایۀ اصلی:
تنها همسایۀ اصلی گام مینور ، گام ماژوری است که گام مینور از آن به وجود آمده. یعنی (سل بمل ماژور)
همسایه های فرعی :
- ۱- اگر در فاصلۀ پنجم درست بالاتر از گام مینور اصلی، یک گام مینور تشکیل دهیم ، آن گام از همسایه های فرعی گام مینور ما محسوب میشود. (سی بمل مینور)
- ۲- اگر در فاصلۀ پنجم درست پایین تر از گام مینور اصلی یک گام مینور تشکیل دهیم آن گام یک همسایۀ فرعی برای گام مینور ما محسوب میشود (لابمل مینور)
- ۳- گفتیم که ماژوری که گام مینور ما از آن به وجود آمده است تنها همسایۀ اصلی است. حال اگر از آن گام ماژور یک فاصلۀ پنجم درست بالا برویم و یک گام ماژور بسازیم گام ساخته شده یک همسایه ی فرعی خواهد بود (ربمل ماژور)
- ۴- گفتیم که ماژوری که گام مینور ما از آن بوجود آمده است تنها همسایۀ اصلی است. حال اگر از آن گام ماژور یک فاصلۀ پنجم درست پایین برویم و یک گام ماژور بسازیم گام ساخته شده یک همسایۀ فرعی خواهد بود (سی ماژور)
در کل برای گام (می بمل مینور) به این همسایه ها رسیدیدم:
اصلی : سل بمل ماژور
فرعی : لابمل مینور – سی ماژور – سی بمل مینور – دو دیز ماژور
یعنی در واقع به غیر از گام اصلی ، دو گام دیگر داریم که (لابمل مینور) فرقش در این است که به جای نت (فا) ، (می) دارد و (سی بمل مینور) که فرقش در این است که به جای نت (سی) نت (دو) دارد.
پس نت (می) از نت های گام همسایۀ (می بمل مینور) است و حتی با کمی خلاقیت میشود در این گام از آکورد (می بمل ماژور) هم استفاده کرد .
مثال آهنگ گل یخ از کوروش یغمایی که در گام (لا مینور) ، از آکورد (سی بمل ماژور) استفاده شده.
روی تصویر زیر کلیک کنید
یکی از جاهایی که باید بسیار به حضور نتهای آلتره دقت کرد و این آموزش برای شما کاربرد پیدا میکند زمانی است که وکال خواننده را ملوداین میکنید (توضیحات بیشتر)
منتظر نکات و جزییات جذاب در خصوص آموزش موسیقی در سایت ما باشید
آلتراسیون ، نتهای آلتره ، مدولاسیون
آموزش تئوری موسیقی
آموزش تئوری موسیقی
نت های خارج از گام
نت های خارج از گام
2 دیدگاه
فرهاد م.... · 2022/08/16 در
خیلی ممنون خیلی عالی توضیح داده بودید
مجید فاضلی · 2022/08/16 در
خواهش میکنم
موفق باشید